Here is a quiz based on the latest information available. Using the Chronicle of Higher Education Almanac (2016-2017), other sources and my own knowledge, I came up with questions to test your knowledge on different college-related topics.

Mark Fisher

Mark Fisher

Included are questions relating to the Jewish aspects of college that parents may want to know as their students are preparing for post-secondary education:

1. Which reason is the least important in deciding where to go to college?

A. Get a better job in the future. B. Become a more cultured person. C. Make more money. D. Train for a specific job.

2. Which of these colleges increased its enrollment the most from 2004 to 2014?

A. Worcester Polytechnic Institute. B. Drexel. C. Rice. D. Rochester.

3. Among these private colleges, which is most expensive (tuition, fees, room and board) not including financial aid?

A. NYU. B. Tulane. C. Brandeis. D. Emory.

4. Which public institution is most expensive for out-of-state students (tuition, fees, room and board) before any financial aid?

A. William & Mary. B. Vermont. C. Illinois. D. Rutgers.

5. Among these public colleges, which has the highest number of Jewish students?

A. Rutgers. B. Ohio State. C. Georgia Tech. D. Texas.

6. Among these private colleges, which has the highest number of Jewish students?

A. Syracuse. B. Columbia. C. Tulane. D. Yeshiva University.

7. Most colleges usually want how many of the Common Application prompts answered?

A. 4. B. 3. C. 1. D. All.

8. A student accepted through early action must reply to the college by what date?

A. Dec. 1. B. Jan. 15. C. April 1. D. May 1.

9. If a student applies early decision and is accepted, must the student enroll at that college?

A. Yes. B. No. C. Only after hearing from all colleges applied to. D. Until May 1.

10. One can receive nonbinding financial aid information from which of the following?

A. FAFSA4caster. B. Net price calculator for any college. C. A and B. D. Neither A nor B.

11. Who needs a personal identification number for the FAFSA?

A. The student. B. The parent. C. Both. D. A PIN is not needed for the FAFSA.

12. The FAFSA is available to high school seniors when?

A. Jan. 1. B. Oct. 1. C. Nov. 1. D. Dec. 1.

13. Which college has an acceptance rate of more than 10 percent?

A. Princeton. B. Chicago. C. Cornell. D. Stanford.

14. Which public college does not have a kosher meal plan?

A. Maryland. B. SUNY-Binghamton. C. College of Charleston. D. Georgia.

15. Which private college does not have an on-campus kosher meal plan?

A. Boston University. B. Franklin & Marshall. C. Muhlenberg. D. Wake Forest.

16. The average starting salary for the Class of 2015 was highest in which of these academic disciplines?

A. Biology. B. English. C. History. D. Psychology.

17. Which of these colleges had the best salary outcomes for students after 10 years?

A. Rensselaer Polytechnic Institute. B. Stanford. C. Pennsylvania. D. Washington and Lee.

18. From 2004 to 2014, which of these public doctoral institutions increased its enrollment the most?

A. Mississippi. B. Central Florida. C. Rutgers. D. Alabama.

19. Which of these colleges has met with Dr. Fisher because of a desire to increase the Jewish student population?

A. Birmingham-Southern. B. Rhodes. C. Queens (Charlotte). D. All of the above.

20. If you desire more information about Jewish concerns on a particular campus, what is the best resource?

A. Hillel. B. Chabad. C. Rabbinic resource in that city. D. Any and all of the above.

Answers: 1B, 2A, 3A, 4A, 5A, 6D, 7C, 8D, 9A, 10C, 11C, 12B, 13C, 14D, 15D, 16C, 17A, 18D, 19D, 20D.

Dr. Mark L. Fisher is a college and career consultant at Fisher Educational Consultants (www.fishereducationalconsultants.com) and a consultant for the College Planning Institute (www.GotoCPI.com).